Gezinslocaties voldoen niet aan eisen

Uit een rapport van Unicef en Defence for Children blijkt dat de asielzoekerscentra Gilze en Katwijk ongeschikt zijn voor gezinnen met kinderen. In het rapport staat de dagelijkse gang van zaken in de beide centra beschreven.

Asielzoekerscentrum Katwijk

Minister Leers stelde begin 2011 de centra aan als ‘gezinslocaties’. Maar uit het rapport blijkt dat de centra totaal niet geschikt zijn voor kinderen. Zo zijn er in Katwijk geen speelplekken en geen mogelijkheid voor onderwijs. Beide centra schieten tekort op het gebied van veiligheid, privacy, onderwijs, zorg, strafbeleid en financiën. Ook blijkt dat de inkomens te laag zijn waardoor kinderen in november nog in zomerkleding lopen. Bewoners worden ‘gevangen’ gehouden en hebben nauwelijks de mogelijkheid om een arts of advocaat te bezoeken vanwege gebrek aan reisgeld. De organisaties komen binnenkort met een aantal aanbevelingen.

Minister Leers liet weten sommige regels in de centra te versoepelen. Ook zal hij zorg dragen voor de kwaliteit van het onderwijs.

In de centra worden asielzoekers opgevangen die geen recht op opvang meer hebben. Opvang van kinderen kan niet per direct beëindigt worden daarom zijn de gezinslocaties Katwijk en Gilze opgestart. Op het moment verblijven zo’n 275 gezinnen in de centra.

Bron: BNDeStem, Nieuws.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s