Rechtbank heeft Somalische asielzoekers direct vrijgelaten

De 19 Somalische asielzoekers die vastzitten in een asielzoekerscentrum in Ter Apel moeten direct worden vrijgelaten. Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De asielzoekers zitten vast in verband met hun uitzetting.

De vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag heeft gezegd dat Somaliërs ook recht hebben op een schadevergoeding. Enkele weken geleden werd de groep Somaliërs het asielzoekerscentrum uitgezet omdat ze uitgeprocedeerd zijn en dus verplicht zijn terug te gaan naar hun eigen land. Maar de minister van immigratie en asiel, Gert Leers heeft dit besluit onvoldoende onderbouwd. Volgens de rechtbank hadden de asielzoekers helemaal niet vast gezet mogen worden. Vastzetting van asielzoekers gebeurt alleen als er concreet zicht is op uitzetting, dat was bij de Somaliërs niet het geval. Deze uitspraak zorgt er in de praktijk wel voor dat de Somalische asielzoekers op straat terecht zullen komen en vrijwel zeker in de illegaliteit zullen belanden, volgens de Groningse stichting Inlia, die asielzoekers in hun aanvraagprocedure bijstaat. ‘Dit is geen oplossing. Niet voor de mensen, niet voor de minister en niet voor de samenleving,’ aldus de zegsman.
De organisatie gaat in samenwerking met andere organisaties op een constructieve maatregeling aandringen bij minister Leers.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/325243/Rechtbank-eist-directe-vrijlating-Somalische-asielzoekers.htm

http://www.telegraaf.nl/binnenland/11130314/__Schadeclaim_voor_Somalirs__.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s