Punk in het kort

Punkers hebben een eigenzinnig manier van leven en denken. Ze hebben een afkeer van regels, mainstream (doorsnee) mensen en de gevestigde orde.

Een misverstand is dat mensen alle punkers over één (hanen)kam scheren. Bij punkers denken mensen al snel aan een groep nietsnutten, die er lol in hebben zich zo agressief en asociaal mogelijk te gedragen. Die asociale punkers zijn er ook wel, maar binnen de punksubcultuur bestaan heel veel verschillende stromingen. Zo heb je linkse punkers, die vegetarisch zijn en er alles aan doen om het milieu te redden, maar ook (extreem) rechtse punkers. Er was zelfs een kleine rechtse tak met neonazi’s.

Punkers hebben een hekel aan commercie. Juist omdat punkers niet van commercie houden is de typische punk kledingstijl gek genoeg verdwenen. Punkkleding begon eind jaren 80 een modeverschijnsel te worden, en daarmee werd die punkkleding ook commercieel.  De ‘echte’ punkers hebben zich afgekeerd van de kleding die ooit symbool stond voor de punkbeweging.

Sommige punkers waren zelfs zo tegen commercie en de gevestigde orde, dat ze samenleving hun creatieve talenten niet schonken aan uitgeverijen, galerieën en platenmaatschappijen.

Een groot aantal punkers voelde zich aangetrokken tot het anarchisme. Het anarchisme is kort gezegd tegen autoriteit. Het anarchisme kan op verschillende manieren bedoeld worden. Waar de ene punker tegen al het gezag is, streeft de andere punker naar een geweldloze maatschappij waarin mensen zonder macht of autoriteit leven.

Bron: Wikipedia en boeken uit De Anarchistische boekhandel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s