God Save The Queen

God save the Queen

 

Een beroemde punkband uit de jaren 70 en 80 zijn de Sex Pistols. Deze band uit Londen, die hun carrière begon met gestolen muziekinstrumenten, bestond origineel uit Steve Jones (gitaar), Glen Matlock (basgitaar), Paul Cook (drums) en zanger John Lydon (alias Johnny Rotten).

De Sex Pistols werden in 1976 bekend bij het grote publiek, toen ze te gast waren in de Today-show. Die avond gebruikten ze veel schuttingstaal, wat “not done” was in Engeland. De volgende dag stonden de kranten er vol van, en ze waren zelfs voorpaginanieuws in de Daily Mirror.

Engeland was in schok. Dit zou nadelen kunnen opleveren voor de verkoop van de kersverse single van de Sex Pistols: Anarchy in The U.K. en de daarbij horende Anarchy Tour.

Het grootste deel van de Engelse bevolking zette zich af tegen de Sex Pistols, maar een uitzondering waren jongeren. De ‘punks’ zette zich net als de Sex Pistols af tegen de maatschappij.

Veel concerten van de Anarchy Tour werden verboden, vandaar dat de band concerten ging geven in het meer tolerante Nederland.

Op hun hoogtepunt in 1977 brachten de Sex Pistols hun single God Save The Queen uit. Er ontstond enorme ophef, want het nummer werd gezien als kritiek gezien op het Engelse koningshuis. Het nummer kwam ook nog eens uit op een behoorlijke gewaagde dag: het vijfentwintigjarig jubileum van koningin Elizabeth II.

Ze behaalden met God Save The Queen nummer twee op de Engelse hitlijst. De band mocht echter niet op de hitlijst worden vermeld, dus was de nummertwee positie blanco.

De Sex Pistols besloten dit niet te pikken, en gaven een illegaal verrassingsconcert op een rondvaartboot op de Theems. Hun concert eindige op een punkwaardige manier: alle bandleden werden gearresteerd.

Bron: Wikipedia en De Anarchistische boekhandel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s