De geschiedenis van de hiphopcultuur

Hiphop is ontstaan in de wijk The Bronx in New York, in de jaren 70 van de twintigste eeuw. Tussen verschillende de getto’s (achterstandswijken) waren veel ruzies en gevechten. Op een gegeven moment ontstond het idee om elkaar niet steeds lichamelijk aan te vallen, maar met woorden en dans. Zo ontstonden rap en breakdancen, de typische hiphop zang en dans. Al snel groeide dit uit tot een hele cultuur, 12 november 1974 wordt wel gezien als de geboortedag van de hiphop. De hiphop werd steeds meer een lifestyle met bepaalde kleding, gedragscodes en een eigen kunstvorm: graffiti.
In de getto’s waren de levensomstandigheden vaak slecht en in de muziek konden de jongeren zich uiten. De teksten van de raps gaan vaak over de leefomstandigheden en gebeurtenissen in het leven van de hiphopper. Ook wordt er vaak over maatschappelijk onrecht gerapt. Hiphop heeft er voor gezorgd dat bewoners uit achterbuurten en onderklasse een eigen stem kregen. Deze oorsprong heeft een blijvende stempel gedrukt op de hiphopcultuur.
Tegenwoordig is hiphop wel een stuk commerciëler dan het vroeger was. Het is ontstaan als een bezigheid voor de mensen in de getto’s, maar tegenwoordig is er een hele hiphop industrie met allerlei bekende en goed verdienende rappers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s